Wat is de gouden formule voor een gezonde levensstijl? Gewoon sporten, koolhydraatarme recepten of toch maaltijdvervangers?

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Het is altijd belangrijk om een gebalanceerd leven te leiden en zo veel mogelijk te bewegen. Op het internet zijn er tegenwoordig veel verschillende wondermiddelen te vinden. Ze beloven je allemaal dat als je hun recepten gebruikt of hun dieet volgt, je binnen aanzienlijke tijd een kerngezonde gespierde jonge man of vrouw bent. Dit is vaak natuurlijk niet realistisch. Laten we in dit artikel de 2 grote trends in de voedingswereld eens samen doornemen. 

Koolhydraatarm eten

Het is de afgelopen 20 jaren in populariteit toegenomen, het koolhydraatarme dieet. De bedoeling van soortgelijke diëten is vanzelfsprekend dat je zo min mogelijk koolhydraten eet. Hierdoor creëer je een tekort in je lichaam. Je lichaam breekt vervolgens stoffen af om dit tekort te compenseren. Hierdoor verlies je snel gewicht. Een populair dieet is het Atkins dieet. Het dieet is vooral erg populair omdat je veel producten die door de meeste mensen lekker bevonden worden gewoon nog mag eten. Alleen graanproducten en fruit moeten worden vermeden zodat je lichaam een tekort krijgt aan koolhydraten. Door dit te doen zorg je er echter wel voor dat je lichaam niet genoeg vezels binnen krijgt. 

Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je diabetes type 2 in veel gevallen onder controle kunt houden met dit dieet. Aangezien dit één van de meest voorkomende welvaartsziekte zijn in Nederland is het fijn dat er een geschikt dieet is gevonden. Het is echter wel aan te raden om dit samen te doen met een professional. Die kan namelijk alles zeggen over wat de voeding doet met jouw bloedsuikerspiegel en hierdoor kun je voor jezelf een optimaal resultaat behalen. Een ander voordeel van dit dieet is dat je door de consumptie van eiwitten je spiermassa wel kunt behouden tijdens het afvallen. Bij veel andere extreme diëten kun je namelijk een deel van het gewichtsverlies verklaren door het verlies van spiermassa. Dit is natuurlijk niet perse een wenselijk effect. Het laatste voordeel is dat je geen calorieën hoeft te tellen bij dit dieet. Dit zorgt ervoor dat dit dieet door de mensen die het volgens als minder onderdrukkend word ervaren. 

Nadelen aan een koolhydraat arm dieet zijn dat het vermijden van koolhydraten soms lastig kan zijn. Het kan ervoor zorgen dat je je dieet totaal om moet gooien. Zoals eerder besproken is ook het tekort aan vezels een probleem. Ook vitamines en mineralen zijn er niet in overvloed in dit dieet. Die zou je dus door middel van bijvoorbeeld pillen moeten toevoegen aan je dagelijkse eetschema. Ook is het volgen van dit dieet vaak duurder. Doordat producten met veel eiwitten vaak duurder zijn pakt het totaal van het volgen van dit dieet soms duurder uit. 

koolhydraatarme recepten

Maaltijdvervangers

Het is makkelijk en snel te eten. Vaak zijn ze beschikbaar in repen of shaken. In veel gevallen zitten er veel goeds in deze vervangers. Vooral vitamines, mineralen en eiwitten zijn een veel voorkomend ingrediënt. Het kunnen daarom goede aanvullingen zijn op een dieet. 

Omdat de maaltijdvervangers vaak laag in calorieën zijn is het erg interessant voor mensen die willen afvallen. Doordat het vaak niet aantrekkelijk is om nog een hoeveelheid van de maaltijdvervangers te nemen zorgt het ervoor dat je niet snel teveel eet. Het is echter wel belangrijk dat je naast maaltijdvervangers ook nog normale maaltijden eet. Ondanks dat maaltijdvervangers alles in zich hebben wat nodig is, is het toch belangrijk om normale groenten en fruit binnen te krijgen. Waarom dit precies is bestaat nog onduidelijkheid over. Onderzoekers zijn druk met deze vraag bezig. 

Wat zijn maaltijdvervangers en zijn ze gezond? 

Conclusie

Koolhydraat arme diëten en maaltijdvervangers zijn goede vormen van eten die naast sporten kunnen helpen bij afvallen. Het is wel belangrijk dat je het op een goede manier doet en je goed inleest voordat je eraan begint. 

GLI Gecombineerde leefstijlinterventie

Lukt het je niet om op eigen houtje je leefsteel aan te passen. Misschien is dan de GLI wat voor jou. Bij deze gecombineerde leefstijlinterventie krijg je hulp van een leefstijlcoach. Deze hulp wordt vergoed via de zorgverzekering. Het is verstandig jaarlijks je ziektekosten te vergelijken. Er verandert de laatste jaren veel, het kan zo maar zijn dat voor de zorgverzekering in 2020 een andere aanbieder voor jou veel voordeliger is.