Veel mensen komen vroeg of laat voor dezelfde vraag te staan; ga ik voor mezelf beginnen of niet? Er is natuurlijk geen eenduidig antwoord op deze vraag te vinden omdat dit per persoon kan verschillen. Ook is er niet echt een moment in je leven waarop je het best voor jezelf kan beginnen. Wel kun je rustig kijken naar de voor- en nadelen van ondernemen. Door dit te doen kun je bekijken of op jezelf beginnen de juiste stap is in jouw carrière. In dit artikel gaan we de voor- en nadelen van het ondernemen bespreken.
Voordelen van op jezelf beginnen
Het grote voordeel van ondernemen is voor veel mensen wel duidelijk. Je kunt namelijk als ondernemer zelf je tijd indelen. Geen verplichte werkdagen meer en gas geven wanneer jij dat wil. Ook voor het nemen van vakanties is dit een groot voordeel. Je hoeft je namelijk niet meer schuldig te voelen over het vragen van een vrije dan en kan vakantie nemen wanneer jou dit het beste uitkomt. Ook kun je wanneer je even wat minder geld nodig hebt ook ervoor kiezen om het rustiger aan te doen. Bij een normale baan zal je gewoon door moeten werken ondanks dat je het financieel prima voor elkaar hebt. Dit lijkt de droom maar hier zitten ook nadelen aan. Hierover later meer.
Naast flexibiliteit in werktijd is het ook prettig om zelf alle belangrijke beslissingen te nemen. Het is namelijk niet meer nodig om een koers te varen waar je het niet mee eens bent. Dit kan voor mensen die problemen hebben met autoriteit een groot voordeel zijn. Belangrijk is wel om goede mensen op je heen te verzamelen die je kunnen helpen bij het maken van deze beslissingen. Niemand gaat jou meer vertellen hoe het moet dus je zou nu toch echt zelf de goede partners moeten gaan vinden.
Nadelen van op jezelf beginnen
Het is niet alleen maar genieten als ondernemer. Je moet namelijk in de meeste gevallen keihard werken om succesvol te worden als ondernemer. Het hebben van de flexibiliteit brengt allereerst ook problemen met zich mee. Allereerst kun je alles doen wanneer je wil. Voor de ondernemers met wat minder doorzettingsvermogen kan het daarom leiden tot uitstelgedrag waardoor je het lastig voor elkaar krijgt om dingen van de grond te krijgen. Voor de echte doorpakkers kan het juist de andere kant op doorslaan. Het is namelijk zo dat ondernemers in hun eerste jaren in veel gevallen meer werken dan als werknemer. Dit komt omdat je jezelf een plezier doet met het verrichten van werk en hierdoor vaak ook bereid bent om tot in de late uurtjes door te gaan. Ook de weekenden zitten voor dat je het weet vol met werk.
Het andere grote nadeel aan ondernemen is dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor jouw inkomen. Dit betekent dat als jij zelf wegvalt, je zelf moet hebben geregeld dat alles blijft lopen. Niemand betaalt je meer als je ziek bent. En de vakantie die je graag wil houden zou je toch echt uit je eigen zak moeten betalen. Dit is een nadeel die veel mensen over het hoofd zien. Voor anderen werken is wat dat betreft een stuk zorgelozer.
Ook het hebben van een slechte dag is tegenwoordig niet meer een kleinigheidje. Vroeger kon je de tijd gewoon uitzitten en het de volgende dag weer proberen. Als je voor jezelf werkt dan merk je dat zelf aan de resultaten. Dit kan voor extra werkdruk zorgen.
Ook is het als ondernemer nodig om zelf je administratie bij te houden. Dit kun je natuurlijk wel uitbesteden maar hier moet je wel de financiële mogelijkheden voor hebben. Heb je dat niet dan kan dit veel kopzorgen veroorzaken.
Conclusie
Voor jezelf beginnen klinkt altijd leuk. Je bent zelf verantwoordelijk voor je uren en bent flexibel in wanneer je die uitbesteed. Het is echter niet alleen maar voordelig. Er komt namelijk veel bij kijken. Ga voor jezelf na of jij klaar bent om deze verantwoordelijkheden te dragen en of deze levensstijl past bij je persoonlijkheid.