Voor het eerst op jezelf? Hier moet je rekening mee houden

Ein-de-lijk ga je op jezelf wonen. Dat betekent: doen en laten wat je maar wil. Maar als je uit huis gaat, dan komt daar ook een hoop geregel bij kijken. Want hoe zit het met je zorgverzekering? En waar moet je op letten bij het ondertekenen van je huurcontract? We zetten een paar tips op een rij.

Voor het eerst op jezelf? Hier moet je rekening mee houden

1. Sluit een zorgverzekering af

Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je je eigen ziektekostenverzekering afsluiten. Deze wordt ook wel een zorgverzekering of basisverzekering genoemd. Je kunt kiezen uit vier polissen: een basispolis, een naturapolis, een combinatiepolis of een restitutiepolis. Elke polis heeft weer een andere dekking. Zo biedt de basispolis een basisdekking. Deze is dan ook het voordeligst. Voor een uitgebreidere dekking kun je beter een naturapolis kiezen.

Als je een optimale dekking wil, dan is een restitutiepolis de beste keuze. Hiermee heb je vrije zorgkeuze; dat betekent dat je behandeling (bijna) altijd volledig wordt vergoed, naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je ook gaat.

2. Vraag toeslagen aan

Ga naar de website van de Belastingdienst en controleer of je recht hebt op huurtoeslag of zorgtoeslag. Als je op dit moment nog niet veel verdient, dan heb je misschien wel recht op zo’n toeslag. De overheid stort dan elke maand een bedrag op je bankrekening. Hiervan kun je dan weer deels of volledig je huur en/of zorgverzekering betalen. Als je inkomen dat jaar hetzelfde blijft, dan hoef je de toeslag niet terug te betalen.

3. Check de voorwaarden van je huurcontract

Onderteken je huurcontract niet zomaar, maar lees het eerst goed door. Kijk bijvoorbeeld naar de huurprijs en wat daar allemaal onder valt. Is de prijs inclusief stroom, water of internet? Of moet je die kosten achteraf nog betalen? Het is goed om hier rekening mee te houden. Zo kun je uitrekenen hoeveel je per maand kwijt bent aan je nieuwe huis. Kijk ook of je het eens bent met de contractduur en de opzegtermijn. 

4. Geef je nieuwe adres door

Als je eerst nog bij je ouders woonde, dan kunnen zij in het begin de post voor je bewaren. Maar uiteindelijk is het natuurlijk handig als al je post gewoon op je nieuwe adres wordt bezorgd. Meld daarom je nieuwe adres aan bij de gemeente. Doe dit op tijd: binnen 5 dagen na je verhuizing.

5. Regel je woonverzekering

Uiteraard wil je dat al je spullen in huis goed verzekerd zijn. Daarom is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze woonverzekering dekt de schade aan je inboedel (je spullen) als deze bijvoorbeeld beschadigd raken door diefstal, brand, waterschade of inbraak.

Ook is het handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor een paar euro per maand ben je hiermee verzekerd tegen schade die je per ongeluk veroorzaakt aan andere mensen of hun spullen. Als je de vloer van je huurwoning bijvoorbeeld kapot gaat door een lekkage, dan hoef je de kosten vaak niet uit eigen zak te betalen.

Lees wel altijd goed de polisvoorwaarden van je woonverzekering door. Zo weet je precies welke schade wel en niet wordt gedekt.