Je bent klaar met studeren, hebt net een nieuwe baan en bent benieuwd of je een hypotheek kunt krijgen om een huis te kopen. Kan dat wel met een studieschuld? Het eenvoudige antwoord is: ja, dat kan zeker. Laat je dus niets wijs maken wanneer iemand verteld dat een hypotheek met studieschuld helemaal niet kan. Dit is een hardnekkig gerucht dat niet klopt. Echter heeft een studieschuld wel invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen voor het kopen van een huis. Het is daarbij dus wel voordelig om met een lage schuld bij DUO van de universiteit te komen. Want: hoe lager je lening, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek.
Invloed op je lening
Er zijn twee verschillende manieren waarop de invloed van je studieschuld op je lening berekent kan worden. Dit hangt af van het moment waarop je voor het eerst bent gaan lenen bij DUO voor je studie. Deed je dit voor 1 juli 2015? Dan val je nog in het oude leenstelsel.
In dit geval telt er een standaard weegfactor van 0.75% over jouw oorspronkelijke studieschuld. Dit houdt in dat de bank er vanuit gaan dat je elke maand 0.75% van je oorspronkelijke lening terugbetaald. Had je dus een lening van 20.000 euro? Dan betaal je volgens de bank 150 euro per maand terug aan DUO. Deze 150 euro kun je vervolgens niet meer kwijt aan het aflossen van je hypotheek, en wordt daarom dus afgetrokken van het totaal dat je af zou lossen zonder lening om de hoogte van je hypotheek te bepalen. In totaal zal je in dit geval ongeveer 40.000 euro minder kunnen lenen.
Zit je in het nieuwe leenstelsel om dat je begonnen bent met lenen na 1 juli 2015? Dan geldt er een standaard weegfactor van 0.45% omdat je in het nieuwe leenstelsel langer mag doen over het terug betalen van je schuld. In plaats van 150 euro, betaal je 90 euro per maand aan DUO voor het aflossen van je studieschuld. Hierdoor is het gevolg voor het totaalbedrag dat je mag lenen iets gunstiger ten opzichte van het oude leenstelsel. In totaal zal je ongeveer 25.000 euro minder kunnen lenen.
Of je al een deel van je studieschuld hebt afgelost maakt in beide stelsels niet uit. Omdat de bank er vanuit gaat dat je een bepaald bedrag per maand aflost, die over de hele periode dat je terug betaald aan DUO hetzelfde blijft, rekent de hypotheekadviseur altijd het gehele bedrag van je oorspronkelijke studieschuld mee. Dit gebeurd ook als je al bijna klaar bent met aflossen. Hierom kan het dus voordelig zijn om je studieschuld versneld af te lossen.
Mondje dicht dan maar?
Het is ook mogelijk om je studieschuld te verzwijgen bij je hypotheekadviseur. Een studieschuld bij DUO is namelijk niet geregistreerd bij het BKR. Dit betekend dat de bank niet kan zien of je een studieschuld hebt. Het is alleen niet verstandig om je schuld te verzwijgen. Een Nationale Hypotheek Verzekering vervalt namelijk als je betalingsproblemen hebt en zij erachter komen dat je nog een openstaande studieschuld hebt. Daarbij wordt een lening voor een hypotheek berekent aan de hand van je uitgavepatroon. Heb je hierbij je hierbij je studieschuld verzwegen, dan wordt het aflossen daarvan niet meegerekend. Hierdoor loop je de kans dat je een lening afsluit voor een hypotheek die je eigenlijk niet kunt betalen.